מכוניות מהירות, מנהלי השקעות וחיפוש ריגושים

"I don't know driving in another way which isn't risky" Ayrton Senna, January 1989
איירטון סנה ז"ל, נהג המירוצים האגדי שזכה בשלוש אליפויות עולם, קבע שלא ניתן להיות נהג מירוצים בדרך שאינה מסוכנת. נהגי מירוץ לוקחים את הסיכון הזה מכיוון שככל הנראה הם אוהבים אותו ואת הריגוש מנסיעה מהירה. אולם האם חיפוש ריגושים עשוי להשפיע גם על התנהגות מנהלי השקעות ועל ביצועי הקרנות שלהם?
סוג הרכב של מנהל ההשקעות נבחר בתור המשתנה אשר עשוי להעיד על עוצמת חיפוש הריגושים שלו
מחקר עדכני (מאת בראון, לו, ריי ותיאו, 2018) בחן כיצד תכונות אישיות של מנהל ההשקעות עשויות להשפיע על דרך ניהול ההשקעות שלו, והתמקד בצורך של המנהל בחיפוש ריגושים. הצורך בחיפוש ריגושים (Sensation Seeking) מתואר בספרות בפסיכולוגיה כתכונה הכוללת צורך במציאת חידושים והתנסויות מגוונות אשר מכילות בתוכן סיכונים חברתיים, פיזיים, משפטיים ופיננסיים.
במחקר בחרו להשתמש בסוג הרכב שיש למנהלי השקעות בקרנות גידור בתור המשתנה שעשוי להעיד על עוצמת חיפוש הריגושים האישית של אותו המנהל. הרכבים חולקו למכוניות מרגשות ומכוניות שאינן מרגשות לפי מבנה הרכב, מקסימום כוחות סוס ומומנט (torque), כמות המושבים ודירוג הבטיחות. מחקרים קודמים השתמשו בעבר במשתנים כגון כמות דוחות המהירות והוצאת רישיונות טיס כמשתנים שמתארים חיפוש ריגושים, והקשר בין נהיגה מהירה לבין חיפוש ריגושים תואר כבר בפסיכולוגיה.
החוקרים התאימו באופן ידני את שמות מנהלי קרנות הגידור בארה"ב יחד עם המידע על שמות רוכשי המכוניות בארה"ב בין השנים 2006 ל- 2012 מאתר חיפוש יעודי, תוך התאמה גם לגבי המדינה ועיר בו נרכשה המכונית. כמו כן הם השיגו עבור כל המכוניות האלו את המאפיינים הרלוונטיים על מנת לסווג לרמת הריגוש מהמכונית.
מתוך 4,505 מנהלי קרנות גידור בארה"ב, הם הצליחו להתאים 1,774 רכישות שונות של כלי הרכב ל- 1,144 מנהלי קרנות גידור. מתוך אותן רכישות, 168 סווגו כמכוניות ספורט מרגשות ו- 101 כמיני-ואנים והיתרה כלא מובהקות. עבור מנהלי קרנות הגידור הם בדקו את תשואות החודשיות והביצועים בין השנים 2004 ל- 2015.
מנהלי השקעות שמחפשים ריגושים מתאפיינים בתשואות נחותות ובסיכון עודף
הם הראו שסטיות התקן בתשואות של מנהלי השקעות בעלי הצורך בריגושים גבוהות בכ- 17% לעומת יתר מנהלי ההשקעות. כמו כן, ביצועי ההשקעות שלהם נחותים לעומת יתר מנהלי ההשקעות, עם תשואת חסר של כ- 3% לשנה, כולל מדדי שארפ (Sharpe Ratio) ויחס המידע (Information Ratio) נמוכים באופן משמעותי. מעבר לביצועים, ניהול ההשקעות שלהם מאופיין במסחר רב יותר בקרן (Turnover), באסטרטגיות השקעה ייחודיות, בהשקעה במניות שאינן במדדי המניות, ובמניות בעלות מאפיינים של הגרלות (Lottory-like).
הצורך בריגושים אינו מוביל את מנהלי ההשקעות רק להתנהגות אשר מסכנת את הביצועים אלא גם בסיכונים תפעוליים נוספים. אותם מנהלי השקעות בעלי מכוניות מרגשות נמצאים בסיכון גבוה יותר לסגירת הקרן שלהם, ולדיווח על הפרות אזרחיות או פליליות מול הרגולטור.
חשוב לציין שבמחקר נבדק גם הצד השני של מנהלי השקעות אשר בבעלותם מכוניות משעממות כגון מיני-ואנים, מכוניות עם מספר מושבים גדול ומכוניות עם מאפייני בטיחות גבוהים יותר, ועבורם נמצאו תוצאות הפוכות לחלוטין.
בתכל'ס, מחקר זה מוצא כי:
מנהלי השקעות בעלי מכוניות ספורט מציגים תשואות חסר וסיכון השקעה גבוה יותר לעומת שאר המנהלים
הסיכון מתבטא גם בסיכוי לסגירת הקרן ובחשיפה המשפטית שלהם
תוצאות אלו נובעות מהצורך של אותם מנהלי השקעות לחפש ריגושים ולקחת סיכונים
לסיכום,
בשנת 1994 איירטון סנה הוביל את מסלול המירוצים של סן מרינו לפני שנהרג בהתרסקות מזעזעת. מיכאל שומאכר היה באותו העת מאחוריו, ולאחר התאונה זכה במירוץ והמשיך לזכות באליפות העולם באותה השנה, הראשונה שלו מבין שבע. בשנת 2013 שומאכר נפצע בתאונת סקי ונשאר פגוע בגופו עד היום.
נהגי מירוץ ככל הנראה אוהבים את הריגושים והסיכון באופן שעשוי להוביל לפגיעה בגופם. אולם "התרסקויות" של מנהלי השקעות פוגעות לא רק בעצמם אלא גם במשקיעים שלהם. לכן לפני שבוחרים מנהל השקעות כדאי לנסות להבין מה מניע את אותו המנהל, וגם להציץ ולראות באיזה מכונית הוא מסתובב...
נסיים בציטוט מתאים של מנהל קרנות הגידור הידוע ג'ורג' סורוס
"If investing is entertaining, if you're having fun, you're probably not making any money. Good investing is boring" George Soros
הערה: חלק מהמחקרים הנ"ל נגישים באופן מלא. בכדי לקבל גישה מלאה לחלקם האחר, נדרש להירשם לאתר בקישור (או לדלג על הרישום, לדוגמה באתר SSRN), או לפתוח את הקישור דרך מוסד אקדמאי שמאפשר גישה למאגרי מידע אלקטרוניים.